Monday, December 24, 2012

Kisah kek coklat with blueberry filling!

Bismillahirrahmanirrahim



Masih dalam m0od cuti sebelum menempuh “tahun terakhir” sebagai guru pelatih. Cuti-cuti sebagai rabbatul bait sepenuh masa ini, selain dengan majlis ilmu, melancong, isi dengan mencuba pelbagai resepi tersangatlah seronok. Bereh! Jom cuba resepi kek coklat with blueberry filling. Sangat senang!


1) Bahan-bahan untuk kek:
Bahan   A
½ cup serbuk koko
½ cup coklat masakan   } Semua Bahan A ni dimasak dan ditapis dan dibiarkan sejuk
½ cup air
¼ cup gula castor

Bahan B
Pukul 80 gm gula castor dan 125 gram marjerin hingga lembut. Masukkan 1 sudu kecil vanilla, 3 biji telur, 125 gram self raising flour berselang seli. Last baru masukkan bahan A yang telah dimasak tadi. Bakar dalam 20-30 minit sahaja! (Sekejap je tau :P )


2) Bahan-bahan untuk blueberry filling :

Fresh cream diputar bersama blueberry filling (dalam 2-3 sudu, ikut citarasa masing-masing), putar hingga kental. 




3) Bahan-bahan untuk topping

150ml anchor whipping cream
350 gram coklat masakan (nak sedap boleh guna beryls compound choc)
1 sudu besar mentega

Cara-caranya –Double boiling whipping cream sampai berbuih, kemudian masukkan coklat masakan dan mentega. Done!


NOTA : Selepas kek dah sejuk, belah menjadi dua bahagian (macam kek lapis) kemudian masukkan blueberry filling tadi ditengah-tengah, last sekali topping dengan coklat masakan tadi! Sangat sedap. Try deh!








cuti-cuti ni, badan pun dah naik macam belon huhu -_-“


Masak-masak,
25 Disember 2012,
10.54 a.m




8 comments:

SyaheeDah said...

ehem ehem..

assalamualayk, k.nis comei^_^

bestnye dia 'berkubang' kat dapur, bile nak hantar kat sini sikit??
hehe

jom buka bakery,nak?

barakallahfik^_________^

Anis said...

waalaikumslm mek ida yang solehah :P

hehe berkubang ke? (fikir balik hmmm --.) agakla :P uishhh "jauh" umah kita...ngeh3 insyaALLAH, kena posting sekolah samala ye nati. hehe blh? amin3

RuMaH TuA said...

Assalamualaikum...

Kak nis yg cantik!

Nyum2!
Balik maktab t, bawak sikit untuk iqa tau...
Hee~~~

Hidangan buat tersayang. Pahala.

(^__^)y

Moga Allah kasih.

SyaheeDah said...

boleh3..amin
heee
tunggu ida ye, setahun je^_^
umur panjang,insyaAllah akan ku menyusul...

Anis said...

deq iqa y solehah ^^.

yang ni dh hbs, hehe klu ad rezki insyaALLAH nanti kak nis bawakkan ye

Anis said...

adeq ida....
insya ALLAH! hehe

Fauziah Mohamad said...

kek!!! sedapnya tengok..apatah lagi rasanya

Anis said...

kak fauziah...
hehe rasanya memang umppphhh try lah ye!