Sunday, November 15, 2009

::MAHIR??::

assalamualaikum

alhmdllh nmpknya shbt2 anis y da hbs exam mesti tgh relax2 skrg

papepun isilah masa tu ngan pkara2 y berfaedah ye..

kali ni anis nk promote saTu majalah kesukaan anis

n y slalu anis duk beli..

“MAJALAH MAHIR”

Banyak maklumat yang bagus terutama dari segi nahu, perbualan dan penggunaan ayat yang betul dalam bahasa Arab. Selain tu, Majalah Mahir ni dalamnya banyak cerita tentang hadis, hobi, tempat2 menarik dan biasanya setiap bulan mpunyai tema seperti Hri Raya, kemerdekaan dan lain2.. mjalah keluaran aras mega sdn bhd ni boleh didapati dengan harga rm3 shj bg semenanjung dan rm3.50 untuk sabah Sarawak..

memang berbaloi la beli.. xrasa membazir.

.banyak manfaat dan informasi berguna boleh kita tahu dari majalah ni



shbt anis pnh tanya camner nk mntpkn b.a..anis pun xla pndai sgt tp apa yang anis tau n wat : (^^.)

1. ..kne rajin rujuk qamus..
jgn nak amik jln mudah aje..mksdnya ,dgn trus tnya kwn @ ust n ustazh..

anis pun kalau time ada kls b.a kamus mmg wajib bawa....

2. ..kalau dah x jumpa jgk p'kataan tu..
INGAT..!!
trus g jumpa ustaz or ustazah atau kawan2


4. ..kalau nk tmbh vocab kite dlm BAHASA ARAB..
RAJINkn dri utk m'cari bahan2 yg b'unsurkn BAHASA ARAB.
INGAT..!! bkn perlu rajin m'cari aje..
bahkan,perlu RAJIN m'baca,m'dengar,n cuba memahami apa yg t'dpt dlm bahan2 tu..
PENTING..!! kne RAJIN buka QAMUS..


5. ..mana nk dpt ek,BAHAN2 tu sume..??
* buku2 sekolah
* MAJALAH MAHIR..cuba dapatkn,best sgt2 isinya..
* dapatkn komik2 kartun arab
* blh layari www.ikhwanonline.com

6. ..rajin BACA qamus..
macam anis..klu dalam kamus oxford tu siap ada contoh ayat b.a lg

mmg bes baca kamus ni...cuba ea

4 comments:

..::بشرى::.. said...

mana nak cri majalah ni?

Putra Al-Maliki said...

mesti lancar dah cakap arab kan.. hehe.. =)

psst: Hi! Salam ziarah. Jom xchange link & sila komen entri blog saya di http://putraalmaliki.via.my/ . TQ.

aNis hUmaiRa said...

kpd .::بشرى::..

klu kt k.lipis, anis beli majalah ni kt kedai buku tepi jalan je.. tp klu nk langgan Majalah keluaran Aras Mega Sdn. Bhd ni,Borang ada dalam majalah, xpun print je dari laman web Aras Mega. Langgan untuk 12 buah buku hanya RM48.00

aNis hUmaiRa said...

kpd PUTRA

xdela bese2 je... i.allah ...